Kimchi z buraka
KIMCHI - słowo, które elektryzuje wszystkich fanów kiszonek. Zapraszamy do spróbowania wersji kimchi przyotowanej przez Sznajderów, tym razem głównym składnikiem będą cienko krojone mocno kiszone plasterki buraka. A do tego kiszona czarna rzepa oraz marchewka z delikatną nutką imbiru. Całość przyprawiona ostrą papryczką tworzy idealną kompozycję smaków. Polecamy!
UWAGA - jeżeli to Twoja pierwsza przygoda z niepasteryzowanymi kiszonkami, przeczytaj uważnie poniższą informację:
- kiszonki są żywe, niepasteryzowane, a co za tym idzie bakterie powstałe podczas fermentacji cały czas pracują,
- w czasie wysyłki wieczka od słoików mogą napuchnąć, kiszonki mogą syczeć a nawet wyciekać ze słoików - nie jest to ich wada a świadczy tylko o tym, że bakterie są żywe i cały czas pracują - po przeniesieniu do lodówki proces powinien się uspokoić.
Świetnie nadaje się jako dodatek do dania głównego, ale również jako samodzielna przekąska.
Składniki: buraczki kiszone carpaccio, czarna rzepa, marchewka, imbir, papryczka ostra (0,5%), sól kamienna, czosnek.
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna - 38 kj / 9 kcal
Tłuszcz - 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 0,7 g
w tym cukry - 1 g
Białko - 0,6 g
Sól - 2,6 g
Przechowywać w temp. 4-10 C.
Data minimalnej przydatności do spożycia wynosi ok. 2 miesiące.